kolmapäev, 22. märts 2017

Virginia Shea 6. käsk - Jaga oma teadmisi

Jah, teadmiste jagamine on interneti alustala. Eriti nõustun sellega kuna pean end vähemalt mingil määral IT inimeseks ning arvestades, et uusi tehnoloogiaid tekib nagu seeni pärast vihma (kusjuures vihma tuleb kogu aeg) siis haruldased on päevad, kus arendajana töötades interneti vahendusel mõne library kohta ei uuri või mõne API dokumentatsiooni ei loe. Praeguse seisuga on internet isegi konkureerimas IT haridust osutavate õppeasutustega, sest interneti (miljonite inimeste) abiga iseõppinud arendaja on tihtilugu vähemalt alustades parem kui tehnoloogia kraadiga vastne lõpetanu.

Siiski toob "teadmiste" jagamine endaga kaasa ka negatiivseid nähtusi. Kuna arendusteemadega alustasin, siis üks nähtus mis vaba informatsiooni jagamisega kaasneb on midagi, mida pool naljaga nimetatakse stackoverlow driven development-iks (TDD ja BDD kõrval), kus kood lapitakse kokku stackis olemasolevate vastuste põhjal ning iga puudujäägi jaoks alustatakse uus küsimus. Laiemaks minnes on see nähtus, mida võiks teiste sõnadega kirjeldada kui informatsiooni kasutusele võtmist ilma töötlemata. Ehk siis koodi puhul tähendab see seda, et koodis võib juhtuda olema asju, mida tegelikult absoluutselt vaja ei ole ning tavaelus seda, et informatsiooni võetakse tõepähe ilma allikaid kontrollimata või läbi mõtlemata. Viimast teeb aeg-ajalt ka mu ema, kes nüüd küll juba paar aastat internetist uudiseid ja muud huvitavat loeb. On ette tulnud olukordi, kus talle tuleb üle seletada, et ei, ei tule veel maailmalõpp ja ei, Venemaa ei ründa homme Eestit lihtsalt sellepärast, et USA president vahetus.


Jah, internetis teadmiste jagamine on hea ja ka halb, isegi kui täiesti kõrvale jätta vale informatsiooni levitamine. Informatsiooni tuleb ka õigesti tõlgendada ja kasutada, et see teadmine mida jagataks ka hea oleks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar