neljapäev, 30. märts 2017

IT profi tunnusmärgid

IT proff kõlab hästi, ometi kui nüüd järele mõelda, siis ei ole see tiitel, mida väga lahke käega jagatakse. Nagu ka selle nädala materjalides välja toodi, on eriti IT alal professionaali liigitunnuseid üsna keeruline määratleda. Järgnevalt toon mõned eeldused, mida sean inimesele, keda minu kuuldes IT professionaaliks nimetatakse.

Hiljuti arutlesime ühes teises aines teema üle, et Eestisse ei ole vaja tuua välismaalt programmeerijaid. Meil ei ole vaja programmeerijaid kui lihttöölisi, vaid selle asemel võiks investeerida hoopis sellesse, et saata Eesti programmeerijaid paariks aastaks välismaale (variant ka ülikooli asemel) ja oodata siis tagasi professionaale. Sellisele mõttekäigule võib nii poolt kui vastu vaielda, kuid kindlasti tuleb siit välja üks professionaalsuse eelduseid - kogemus.

On aga professionaalsuse eeldusi, mida kogemus ei taga. Kindlasti on vajalik teatud tasemel suhtlemisoskus, mida kogemus võib parandada, kuid mis teatud määral peaks olema kaasa sündinud. Ei nõua, et inimene peaks olema võimeline oma sügavalt tehnoloogilisi ideid seletama mu vanaemale nagu tavaks on öelda. Siiski peaks inimene olema suuteline oma ideid edasi andma sarnaste vaadetega, sarnaselt tehnoloogiast huvitatud inimestele. Samuti on oluline kuulamisoskus, mida piisavalt tihti ei rõhutata. IT proff peaks olema avatud igasugustele parandusettepanekutele, kuulama ning arvestama teiste ideedega ning olema valmis neid lennult integreerima.

Lisaks sellele on kindlasti oluline mingi tehnilise valdkonna sügavam tundmine. Tihti piisab mingigi (kitsama) valdkonna tundmisest, et professionaali tiitel välja teenida. Kohe seletan. Kui nüüd päris aus olla, siis mina isiklikult usun, et professionaalsus ei ole binaarne mõõde - leian, et ei saa öelda, et see inimene on sel alal professionaalne või mitte, üks või teine, kaks äärmust. Igal alal saab minna kitsamaks, võin öelda, et see inimene on professionaalne programmeerija, ta on professionaalne PHP programmeerija, on professionaal PHP veebi back-endis, ta on professionaalne PHP veebi back-endi programmeerija kasutades MVC mudelit, nii edasi ja nii edasi. Loengumaterjalides toodud arsti näide läheb natuke siia suunda. Tihti tehakse edasiarendusi just mingis kitsas valdkonnas ning sellest kitsast valdkonnast käiakse ka teistele rääkimas.
Mingis kindlas valdkonnas võime me kõik maailma parimad olla ja võib-olla teeb see meid ka mingil määral professionaalideks, kuid leian, et ma ei saa öelda, et olen professionaal, kui oskan heal tasemel mingit kitsast valdkonda suuremast valdkonnast. Kuid samas ei taha ma ka öelda, et ma ei ole professionaal, seega usun, et professionaalsust võiks vaadata kui natuke mitme-dimensionaalsemat mõõdet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar