teisipäev, 25. aprill 2017

Häkkerluse ettekirjutustest

Häkkeriks olemise kujutelma või soovi mul ei ole, kuid sellele vaatamata on häkkerluse temaatika ja häkkerikultus alati huvi pakkunud. Sellest ajendatuna lugesin tegelikult mõned aastad tagasi ka ühe õppejõu soovitusel Pekka Himanen'i raamatut häkkerieetikast. Antud õppejõud oli ise veidi häkkerliku maailmavaatega, nii näiteks ei pidanud ta moraalseks ühe online kasiino lahendusi pakkuva ettevõtte tegevust. Huvitaval kombel töötan ise hetkel just selles ettevõttes arendajana, luban järeldada, et häkkerite põhimõtteid ei jaga. Sellele vaatamata oli Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO huvitav ja motiveeriv lugemine (nagu ka eelpool mainitud "Häkkeri eetika").

Asi, mis väljatoodust võib-olla kõige rohkem silma jäi kui midagi, millele pole varem häkkerlusega seoses mõelnud oli kirjutamisoskuse rõhutamine. Eneseväljendusoskus - muidugi, kuid rõhutati just kirjutamisoskust ja seda inglise keeles. Inglise keele nõudest saan aru, see ei ole mitte üksnes tehnoloogiaga seoses täheldatud nähtus, aga ka kõigis muudes valdkondades nõutakse üha enam inglise keele kui universaalse suhtlusvahendi oskust. Enamikus Eesti IT ettevõtetes on ametlikuks töökeeleks just inglise keel. Aga üks asi, mida väidetavalt teha ei tohiks on kirjavigadega kirjade/postistuste saatmine, häkkerid ei unusta. Jah, alati on parem ja ilusam lugeda korrektset keelt, kuid kas ei lähe vigaselt kirjutanud inimese otsene hukka mõistmine natuke häkkerieetikaga vastuollu? Eriti kui tegu on inimesega, kes inglise keelt õppinud justnimelt selleks, et oma mõtteid teiste häkkeritega jagada.

Kuigi see keele liigselt rõhutamise seik jäi pisut mõttesse, siis pidev enesearendamine, eesmärgistatult tegutsemine ning laiskuse taunimine kõnetavad ka mind ning on põhimõtted, mille järgi tahaksin elada. Kuigi praegu ei saa öelda, et neid järgin, siis siiski püüdlen selle poole.

Häkkerit minust ei saa ja nagu mainitud siis seda eesmärki mul ka kunagi olnud ei ole, kuid igatahes tekkis nüüd tahtmine natuke LISPi kohta uurida ja ka selle keelega katsetada. Lisaks on päris mitmed tõekspidamised ka mulle südamelähedased ja sellised, mille poole vahelduva eduga püüdlen. Sain natuke motivatsiooni juurde seega ütleks, et vähemalt sel tasandil täitis loetu oma eesmärki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar