esmaspäev, 24. aprill 2017

IT juhid

Üheks viimase aja edukamaks tehnoloogia ettevõtte juhiks võib ehk pidada Larry Page'i, kes on google'i üks asutajatest ja praegu siis emafirma Alphabet'i juht, äärmiselt edukas ettevõte annab muidugi suurima panuse tema tuntusele. Page on hea näide IT juhist, kes on arendajast juhiks välja kasvanud just oma innovaatilisuse ning julguse tõttu katsetada uute tehnoloogiatega. Mis veel viitab Page'i rollile kui arengumootorile on tema ettevõttega mitte seotud investeeringud väga ambitsioonikatesse projektidesse. Väidetavalt on ta panustanud näiteks kahte start-upi, mille tegevusvaldkonnaks on lendavad autod. Sellised julged investeeringud viitavad kindlasti kindlale visioonile ja innovaatiliste lähenemiste toetamisele/juurutamisele, seega leiangi nagu öeldud, et Larry Page'i puhul on kõige selgemini nähtav roll on arengu toetajana. Selle kõrval võib muidugi täheldada ka juhi kui liidri omadusi, kuna kindel visioon on olemas ja selleni jõudmiseks on ka üsna suuri muudatusi sisse viidud. Näiteks oli üheks Alphabet'i Google'st eraldamise põhjuseks see, et teisi, Google'ga mitte väga tihedalt seotud ettevõtteid paremini hallata (siiani olid need siis Google all). Tundub lihtne ja loogiline lüke, kuid kindlasti on tegu suure sammuga, mis tõi kaasa lainetena muudatusi.

Teine juht kellest tahaksin rääkida on Reed Hastings, kes on väga inspireeriv inimene. Hastings on Netflixi juht ja on lisaks sellele ka Facebooki ja mitmete mittetulundusühingute juhatuses. Netflix ei olnud Hastings'i esimene ettevõte, esimeseks oli tarkvara testimise ja debuggimisega seotud tööriistu tootev ettevõte Pure, mis oli ka omamoodi edukas. Hastings'il aga ei olnud piisavalt juhtimiskogemusi ja ta tundis, et ei saa kiiresti kasvava ettevõtte juhtimisega hakkama. Pärast mitut ühinemist muude ettevõtetega ja teatud probleemide esile kerkimist Hastings lahkus ettevõttest, kuid õppis kogemusest palju ning asutas mõned aastad hiljem Netflix'i.
Ettevõte kogus muuhulgas tuntust oma uutmoodi juhtimispraktikate ja kultuuri poolest. Niinimetatud "Vabadus ja vastutus". Netflix maksab oma töötajatele hästi, kuid niinimetatud keskmise edukusega töötajaid ei hoita ettevõttes vaid lastakse korraliku koondamistasuga lahti, et innovaatilistele ja edukatele ruumi teha. Ka ei ole Netflix'i töötajatele haiguspuhkust ega puhkust üldse selle laialt levinud tähenduses, selle asemel saavad töötajad oma vabade päevade üle ise otsustada.
Hastings'i puhul on selgesti näha nii juhi kui ka ülemuse omadusi. Heade otsuste kõrval on ta samas teinud ka halbu. Netflix on rohkem kui korra teinud muudatusi ning neid siis tagasi võtnud, kuid ettevõte on siiski edukas. Julgus muudatusi katsetada viitab ka arengumeelsusele. Hastings on tuntud ka selle poolest, et hoolitseb isiklikult, et tema töötajad tema visioonidest teadlikud oleksid ja neid jagaksid.


Kuigi eelnevalt mainitud kahe IT juhi puhul tõin välja paar selgemini välja paistvat rolli, siis tegelikult on neil mõlemal vähemal või rohkemal määral kõigi rollide omadusi. Leian, et IT juhiks olemine eeldabki seda, et mingi seos peaks tekkima iga rolliga. Kohe praegu ei suudagi mõelda ühelegi IT juhile, keda natukenegi ühe või teise rolliga seostada ei saaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar