neljapäev, 27. aprill 2017

Kasutatavuse olulisusest

Kui kunagi oli asi, mis töötas piisavalt hea, siis nüüd on üha rohkem oluline ka kasutusmugavus ning mõnikord tehakse funktsionaalsuse kohapealt isegi mööndusi kui asi ilus välja näeb ja mugavasti kasutatav on.

Hea kasutatavuse näitena tooksin sellise keskkonna nagu Canva - see on lihtsama disaini tegemiseks mõeldud veebileht - bännerid, presentatsioonid, plakatid ja kõik muu taoline. Esimese asjana võib kohe öelda, et veebileht ise näeb väga ilus välja, kasutamine on väga intuitiivne ja ei nõua kasutama õppimist - seega on ka lihtsasti taaskasutatav ning millegi meelde jätmine ei olegi otseselt vajalik. Ikoonid, mida kasutatakse on sellised, millega kõik juba üldjuhul harjunud, mis on kasutatavuse puhul olulisem kui võiksime arvata.

On ikoone ja logosid, mille pildistki inimesed aru ei saa, kuid keegi ei oleks valmis sellist välja vahetama. Selline on näiteks igal pool kasutatav salvestamise ikoon. Kui näidata nooremale generatsioonile flopiketast ja küsida selle võimaliku otstarbe kohta siis on õiged vastused harvad. Ometi on disketi ikoon salvestamisega nii paralleelseks saanud, et midagi muud lihtsalt ei oleks kasutatavuse seisukohalt mõistlik.

Ühe halvema näitena võiksin esile tuua Google Code lehe, mis küll ei olegi mõeldud palju funktsionaalsust pakkuma. Hetkel on lehe funktsionaalsuseks lihtsalt google API ja tööriistade lehele suunamine ning teavitamine, et Google Code projektimajutus teenus (see oli kekskkond, mida kasutasid avatud lähtekoodiga tarkvara kallal töötavad inimesed) on kinni pandud. See, et leht väga minimalistlik on on muidugi hea arvestades, et teenust enam ei pakuta.

Tegemist ei ole lehega, mille puhul saaksin loengumaterjalides loetletud kasutatavuse tingimusi kaaluda, kuna ainuke eesmärk ongi selle ühe infokillu edasi andmine. Põhjus, miks selle lehe halva näitena välja tõin on see, et leht ei kohaldu absoluutselt keskkonnaga, milles seda vaadatakse. Lehe elemendid on konstantse suurusega ja konstantses asukohas - see tähendab, et kui vaatan lehte 27 tollise ekraaniga on kogu lehe sisu ülemises vasakus nurgas, täites umbes neljandiku ekraanist. Ühe vanema, pisema telefoniga lehele navigeerides on kogu sisu ekraani üleval osas, natuke jääb paremalt ekraanist välja nii, et sõnade lõpu nägemiseks pean natuke rohkem paremale kerima. Muidugi jääb osa elementidest ekraanilt välja ka kui brauseri aken väiksemaks teha. Isegi sellise minimalistliku lehe puhul jätab see halva mulje.


Kasutatavuse testimine on üldjuhul isegi keerulisem kui funktsionaalsuse testimine, kuna vastused ei ole tavaliselt nii lihtsasti tõlgendatavad. Funktsionaalsuse koha pealt on lihtne - töötab nii nagu oodatud või ei tööta. Kasutatavuse poolest on väga palju asju, mida kaaluma peab ning see, et üks kasutajagrupp rahul on ei pruugi öelda midagi järgmise inimese kohta. Praegusel ajal, kus sarnaseid tooteid on üldjuhul väga palju on tihtilugu just kasutajamugavus see, mis edu otsustab.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar