neljapäev, 18. mai 2017

Google eetika

Sirvisin natuke Google käitumise koodeksit, ennustan, et see sellel nädalal väga populaarne valik. Tegemist ei ole küll otseselt ainult veebis või ITga seoses käitumis eeskirjaga vaid üldise ettevõtte käitumis eelduste kirjeldusega, kuid kuna Google teatavasti IT firma, siis seos sellega siiski, olgugi et kaudne.

Kindlasti on tegu üsna kontroversiaalse ettevõttega kui eetikat arutama hakata, seda põhiliselt just andmemahu tõttu, mille üle neil kontroll on. Muidugi ei jaga nad andmeid avalikult ja lahtisel kujul kõigiga (avalikult), kuid ka piiratud kujul andmete jagamine ja töötlemine võib tuua olukordi, kus kellegi inimõigused on ohustatud. Meenub kunagi ammu kuuldud lugu (hetkel allikat leida ei õnnestunud, seega ei anna pead, et asjal üldse tõepõhi taga on) naisest, kes elas üsna hõredalt asustatud piirkonnas, kus mehi oli rohkem kui naisi, lisaks kuulus vastav naisterahvas selle piirkonna kohta veidi hõredamasse vanuse vahemikku. Kõigele lisaks põdes ta üsna erilist haigust ning oli siis googeldanud esialgu oma sümptomeid ning siis lisaks veel ka oma diagnoosi. Google aga avaldas piirkonniti statistikat erinevate vanuse ja soo kombinatsioonidega populaarsete otsingute kohta. Kuigi google ei avaldanud otseselt naise meditsiini ajalugu, siis ei olnud raske ühendusi luua ning kandidaate palju järgi ei jäänud.

Lisaks teevad ettevõtte kontroversiaalsemaks ka väidetav oma töötajate taga spioneerimine (et leida nii öelda inimesed, kes ajakirjandusele või muudesse kanalitesse liiga palju infot jagavad), lisaks see, et julgustatakse kaastöötajate peale kaebama, tsensuuritakse suurel määral ka tööga mitte seotud loomingu avaldamist.

Siiski on käitumis eeskirjast kajama jääv põhilause "don't be evil" kõlav. Viitasin äsja Google varjukülgedele, siis võib eetika koodeksi arutamine võtta justkui natuke kulmu kergitama, kuid ei usu, et on moraalselt täiuslikke ettevõtteid, on lihtsalt need, mis silma ei jää ja Google jääb silma, põhjustel, mida pole ilmselt vaja loetleda. Eetika koodeks on neil aga igal juhul täiesti ootuspäraselt keskmine kui kõlavast visioonist mööda vaadata - täitsa sarnane sellega, millele ka Eestis suuremate IT ettevõtete jaoks tööle minnes alla kirjutad - võib-olla lihtsalt natuke rohkem kasutajate privaatsusele rõhutud.


Huvitavam seik oli ehk see, et toodi välja, et töötajad ei tohiks jagada infot selle kohta, kuidas oleks võimalik oma veebilehe otsingu taset tõsta. Tekkis kohe pisike huvi, et kui palju selliseid, ainult töötajatele teada olevaid trikke ja nippe on. Kokkuvõttes aga on tegu üsna standardse eeskirjaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar